2016. feb 09.

Chili paprikák családjai, fajtái (átvett cikk)

írta: sz.attila
Chili paprikák családjai, fajtái (átvett cikk)

A jelen cikk, az egyik legnagyobb hazai chili-blogger oldalán található, ami olyan jól összefoglalja a cím szerinti témát, hogy változtatás nélkül átvettem az oldalamra:

chi.jpg

Érdemes egy kicsit, ha nem is túl mélyen elmélyedni a chili paprikák fajtái és családjai közt. A legelterjedtebb chili fajták többsége mindössze 5 családba sorolható. Ezek a következők:

Capsicum annuum: Az "annuum" név az "egynyári" elnevezésből származik, ami valójában téves, mivel minden Capsicum faj évelő. A Capsicum annuum a legszélesebb körben termesztett chili paprika faj a világon. Ebbe a fajtába tartozik a "Jalapeno", "Cayenne" és még sokan mások, még a Magyar TV / zöld paprika és a Kaliforniai paprika is.

annuum.jpg

Capsicum frutescens: A "frutescens" név fordítása a "cserjés", "bozontos" vagy "bozótos", ami általánosságban elég jól leírja a fajta jellemzőit. A fajta legismertebb képviselője a Tabasco paprika, melyből az azonos nevű szósz is készül. C. frutescens zöldes árnyalatú virágokkal rendelkezik és bokros, gyorsan növekvő fajta. Jó választás kezdő termesztőknek, hűvösebb éghajlaton beltéri növénynek, mert a hűvösebb éjszakákat kevésbé tűri, ellenben a meleget nagyon szereti.

frutescens.jpg

Capsicum chinense: A "chinense" név helytelenül utal a Kínai származásra. Valójában ez a csoport az Amazonas medencéből származik. A legismertebb tüzes chilik ebbe a csoportba tartoznak, mint a „Habanero” fajták. Számos különböző formájú és erősségű típus található ebben a csoportban. A kisméretű bogyótól a nagyobb méretű termésekig, a nem csípőstől a halálosan tüzesig. A kellemes gyümölcsös Habanero aroma jellemzi típusait. Robosztus növények, melyek bő terméssel hálálják meg a gondoskodást.

chinense.jpg

Capsicum baccatum: Jelentése "bogyó-szerű". Származási helye Peru, Bolívia. C. baccatum fajtákat gyakran "Aji"-nak nevezik, ami egyszerűen azt jelenti, hogy "Chili" Ezt a fajt Dél-Amerikán kívül sajnos nem igazán ismerik, pedig kiválóan alkalmas kulináris célra. Rengeteg különböző fajtája létezik, különböző méretben, megjelenésben és ezen kívül meglepő mennyiségű különböző aromával. A növények növekedése gyors, néhány fajta nagyobbra nő, de néhány fajta csak kisebb bokrot képez. Könnyen termeszthető és bő termést hoz, ha megfelelő méretű helyre kerül.

baccatum.jpg

Capsicum pubescens: Jelentése "szőrös", ami elég pontos megnevezés. Mivel Közép-Amerika hegyvidéki területeiről származik elég jól ellenáll a hideg időnek. Szőreivel állítólag a hideg ellen védekezik. Az inkák legelőször ezt a paprikát vonták termesztésbe: már 8000 éve ültették. Könnyen felismerhető a lila virágairól és fekete magvairól. Ide tartoznak a rocoto vagy rocotillo paprikák. Ezek nem számítanak túl csípősnek ám annál zamatosabbak.

pubescens.jpg

A legismertebb családokon kívül is akadnak még egyéb eldugottabb, elszigetelt különleges, alig ismert családok, mint a C. praetermissum (Brazilia), C. galapagoense (Galapagos), C. lanceolatum (Guatemala, Mexico, Honduras), C. cardenasii / C. eximium (bolivia magas hegyei), C. rhomboideum/ C. ciliatum (Dél Mexico)

Néhány különlegesség: 

cap1487_immatpods343.jpg

dscn3569.jpg

rhombe1.jpg

rhombe2.jpg

Szóval akit elkap a gyűjtő szenvedély az nem fog unatkozni, mindig lesz olyan fajta ami beszerzésre, felfedezésre vár!

forrás: mindmegette.hu/chili-csak-csiposen-47822

fatalii.net

http://gabkochilli.blog.hu/2014/05/07/chili_paprika_csaladjai_fajtai

Szólj hozzá

paprika chili fajtái családjai