2016. feb 09.

Rekorder chilik, Capsaicin, Scoville-skála

írta: sz.attila
Rekorder chilik, Capsaicin, Scoville-skála

Mint ahogya az előzőeken is tapasztalhattátok, ha egy cikk röviden, tömören,de mégis tartalmasan van megfogalmazva, azt előszeretettel veszem át az oldalamra. Most is hasonlóképpen cselekszem, Gabko blogjáról bloggolok át ide gy cikket, a scoville-skála tekintetében némi kiegészítéssel.

 

photo_004.jpg

Sok chili őrült, köztük én is arra törekszik, hogy birtokolja a világ legcsípősebb paprikáit. Ha feltűnik egy új rekorder az elsők közt igyekszem én is beszerezni, nehogy már pont ez hiányozzon a kertemből :) A jelenlegi hivatalosan elismert bajnok Carolina Reaper  2,2M SHU (Scoville Heat Unit) értékkel. A korábbi bajnok Trinidad Scorpion Moruga ugyancsak 2M feletti SHU értéket képvisel. Az, hogy melyik épp a legerősebb az sok mindentől függ, köztük az éghajlattól, nevelési körülményektől és a hozzáértő kertésztől... De még így is egy adott növényen is lesznek eltérő erősségű egyedek. Szóval nem mindegy, hogy épp melyik termést vizsgáljuk ugyanazon fajtán belül is. Éppen ezért a mért legerősebb egyed mellett fontos az is, hogy az átlagerőssége mennyi az adott fajtának. A Carolina Reaper átlaga 1 569 300 SHU. Nem árt megjegyezni, hogy nem is olyan rég még a Red Savina Habanero volt a rekorder 500 000 SHU értékkel, amivel ma már csak a középmezőnybe ér fel. Sokan igyekeznek minél erősebb paprikával előrukkolni és nagy a versengés a kertészek között, azonban nem egyszerű eljárás a rekord elismertetése, ez a Carolina Reaper esetében is több évébe és nem kevés pénzébe került az őt megalkotó Ed Currie-nek. Természetesen az ezzel járó hírnév jócskán kárpótolta őt az erőfeszítésért, mert jóval felkapottabbak lettek termékei és magokat is aranyárban lehetett csak beszerezni.

Hogy hol lehet a jövő rekordlistájának a teteje? Az biztos, hogy 15M SHU alatt, mert az már a tiszta capsaicin! (Capsaicin = A kapszaicin képlete C18H27O3N, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid. Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük.)

capsaicin.png

A Scoville skála

(A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét akapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használjareklámaiban a Scoville-skálát.

A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.)

 

SHU

Példák

15 000 000

Tiszta kapszaicin

2 000 000–5 300 000

Szabvány paprikaspray, paprika gránát (könnygáz)

1 500 000 - 2 200 000

Carolina Reaper

1 400 000 - 2 000 000

Trinidad Scorpion Morouga

1 000 000 - 1 400 000

Trinidad Scorpion Butch T.

500 000–1 100 000

Bhut, Dorset naga jolokia

100 000–500 000

Habanero, Scotch Bonnet, Red Savina Habanero

50 000–100 000

Bird's Eye Chili (Thai Chili Pepper)

30 000–50 000

Cayenne pepper

15 000–30 000

Chile de Arbol

5000–10 000

Jalapeńo, hegyes erős (hunagrian Wax pepper)

2500–6000

Cseresznyepaprika, erőspista

1000–2500

Poblano,

500–1000

Almapaprika

0-10

TV Paprika, édes paprikák

A Scoville-skálára több változatot is találunk az interneten elhanyagolható eltérésekkel:

scoville_skala.jpgchili_heat.jpg4309886_f260.jpg

A skálából jól látszik, hogy az átlagos Magyar erős paprikák jócskán elmaradnak a rekorderektől.

A mérési módszer korábbi, hagyományos módozata szerint egy kontrollcsoport kóstolgatta a mintákat, melyet addig higítottak, míg már senki nem érzékelte a minta csípősségét. Ez azt jelenti, hogy egy Carolina Reapernek több mint 2 000 000 szoros hígítás esetén nem érezhető a csípőssége. Természetesen erre  ma már egyszerűbb és pontosabb laboratóriumi módszer is létezik, mellyel pontosan meghatározható, hogy milyen számban tartalmaz az adott minta capsaicin molekulát.  

De mi is jó a rekorder chilikben, mikor sokan még a Magyar paprika erejét sem tudják elviselni? Mert egyrészt finom, másrészt a fájdalmat teljes mértékben ellensúlyozza, hogy endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel.

A magyar hegyes erős paprika egy nagyon finom zöldség. Azonban a  rekorder chiliket csak buliból, kalandvágyból, kivagyiságból szokás magában zöldségként fogyasztani, de fűszerként alkalmazva remek ízesítői lehetnek szószoknak, mártásoknak. Nagyon kis mennyiségben is kellően csíp és még így is kiérezni gyümölcsös egyedi ízüket. 

Az élvezeti érték mellett rendkívüli hatásait már a gyógyászatban és kozmetikumokban is hatékonyan alkalmazzák. A köztudottan magas C-vitamin tartalma mellett fájdalom csillapító, serkenti a keringést, csillapítja a lázat, felgyorsítja az anyagcserét, fogyasztó hatása van, de már a rákelleni védő hatását is elismerik és a közhiedelemmel ellentétben gyomorfekélyt sem okoz.

Nem csak kegyetlenül csípősek, de eszméletlen gyönyörűek is! A ranglista:

1. Carolina Reaper:

carolina_1.jpg

2. Trinidad Scorpion Moruga:

trinidad_moruga.jpg

3. Trinidad Scorpion Butch Taylor:

bt.jpg

4. Dorset Naga:

dorset_naga_2_gr_502127b363ffc.jpg

5. Bhut-Naga Jolokia:

chilli_bhut_jolokia.jpg

6. Habanero:

red_habanero.jpg

habaneros.jpg

És még néhány szépség:

Fatalii:

fatalii_gelb.jpg

Peter (micro) Penis Pepper :)

peter-pepper1.jpg

Forrás: több cikkből összeállítva

www.superhotchiles.com/carolinareapergallery.html

http://gabkochilli.blog.hu/2014/04/03/a_rekorder_chilikrol

https://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-skála

www.mindmegette.hu/chili-csak-csiposen-47822

http://kincstar.asztrik.hu/?q=content/scoville-skala&size=_original

https://ipon.hu/elemzesek/chilihaboru/1661/

http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/a-vilag-legerosebb-paprikai-47037

Szólj hozzá

chili kapszaicin rekorder chili paprika capsaicin Gabko Scoville-skála