2016. jan 26.

Kezdetek

írta: sz.attila
Kezdetek

2 éve, 2014 nyarán jutottam hozzá először egy számomra érdekes formájú, szokatlan ízű és méregerős chili paprikához. Az élmény nem volt mindennapi és azonnal rabul is ejtett. A chili egyébként az orange habanero névre hallgatott.

A következő évben még nem a legnagyobb tudatossággal, de elkezdtem magam is chilit nevelni. Szereztem pár habanero, jalapeno, numex twilight, explosive ember, nepalese bell és thay chili magot, illetve pár ismeretlen magot is kaptam egy ismerőstől. Ezen felül vásároltam még egy trinidad scorpion red és egy yellow, valamint egy dorset naga palántát. Persze nélkülözhetetlenként pár tő cseresznyepaprika is bekerült a repertoárba. Összesen 44 tő chilit tudhattam így magaménak, vagyis ennyi kelt ki.

Ezzel a kisebb tőszámmal is jelentős mennyiségű chili krémet sikerült előállítani és közben a következő év menetrendje is megfogalmazódott, viszont az már a lehető legnagyobb tudatossággal. 


11935098_953367798055910_7905114348684794772_n.jpg

Legnagyobb segítségként Gabko blogját emelném ki, ahonnan több alap tudásanyagot át fogok bloggolni a jövőben. Sok hasznos információ nyerhető még Peter Merle honlapjáról is, illetve Kay Maguire - A chili című könyvéből is. A következő szezonom ezeknek az ismereteknek a hibridjeként valósul meg.

Közben megfogalmazódott bennem az a profil is, amit a 2016-os évtől képviselni akarok a chili piacon. Az elkövetkezedő bejegyzésekben ennek lehettek tanúi!

(A képek a 2015-ös szezonomról készültek.)

 11915114_953368028055887_5415094216092824416_n.jpg

11880571_953367854722571_3791249611207203401_n.jpg

11880372_953367984722558_5137020662994531146_n.jpg

11873536_953367911389232_1469583638316641812_n.jpg

Szólj hozzá

chili Gabko törteli betyár chili